Prednosti Led Rasvete - DominoSrbija - sve za kuću i kupatilo

Početna O nama Ponuda Servis kupaca Prodajni centri Akcije Zaposlenje DominoSrbija na Facebook-u DominoSrbija na Twitter-u DominoSrbija na Instagram-u DominoSrbija na Pinterest-u
Domino Srbija logo
Sve za kuću Sve za kupatilo LED rasveta Pločice Domino PVC stolarija Proizvodni program KATALOG

PREDNOSTI LED RASVETE

LED rasveta je kombinacija postojećih sistema rasvete unapređenih LED tehnologijom. Razvojem LED tehnologije, postiglo se to da je moguće spakovati moćno rasvetno telo koje troši samo delić energije klasične sijalice, u klasična rasvetna tela uz isto ili jače osvetljenje.

Naziv LED potiče od skraćenice za tri engleske reči "LIGHT EMITTING DIODE", u prevodu, dioda koja emituje svetlost. Prva svetleća dioda u crvenoj boji je razvijena daleke 1962 godine. 1972 godine je kreirana prva žuta svetleća dioda i poboljšana snaga crvenkastih dioda dok je 1976 godine stvorena prva svetleća diode visoke efikasnosti za komunikaciju optičkim vlaknima. 1994 godine je prezentovana prva plava svetleća dioda dok je nešto zatim, 1995 godine kreirana i prva dioda sa belim svetlom. Od tada se otprilike svakih 36 meseci snaga dioda i rasvetnih tela u LED tehnologiji poveća za 2 puta.

Koje su prednosti led rasvete?

Jednostavno, manja potrošnja, manje grejanja, duži vek i nepostojanje štetnih efekata su samo neke od kvaliteta LED rasvete, što se može videti iz priloženih tabela.
Snaga više nije primenjiva reč da bi se definisalo koliko svetla sijalica daje.Umesto korišćenja izraza “snaga”(watt),prelazi se na upotrebu izraza “lumen”,kako bi definisali koliko je sijalica svetla(koliko svetlosti daje).
Lumeni se koriste za merenje svetlosti.Više Lumen-a, znači više svetlosti.Kao primer navešćemo da standardna ili obična sijalica od 60w proizvodi oko 800 lumena.Poredjenjem dolazimo do računice da Led sijalica koja proizvodi istu vrednost od 800 lumena troši manje od 10W,što je velika razlika u potrošnji.

Evo jedne tabele koja konvertuje broj vati(w) obične sijalice u broj vati(w) Led i istovremeno prikazuje količinu lumena koji sijalica proizvodi:

OBIČNA SIJALICA (W) BROJ LUMENA LED EKVIVALENT (LM) EKVIVALENT LED SIJALICA (W)
25 W 250 LM 3,5 W
40 W 400 LM 5 W
60 W 810 LM 9 W
75 W 960 LM-1050LM 13 W
100 W 1400 LM 15W

Ovo su prednosti LED sijalice u odnosu na običnu sijalicu:

  • Traje 9x duže od obične sijalice
  • Troši 8-9 x manje el. energije
  • Minimalno zagrevanje
  • Odmah svetli punom snagom
  • Nema štetnih nuspojava

Temperatura boja (boja temperature):

Različiti svetlosni izvori emituju donekle različite nijanse „bele“ boje, od hladne plavičastobele do tople žutozelene.
U upotrebi su i naučne oznake za temperaturu boje i one se izražavaju u Kelvinovim stepenima (K), a u standardne vrednosti spadaju plavkastih 5200 K, više neutralnih 4500 K i žućkastih 2700 K. Postoje i trake koje imaju CW i WW diode na sebi, pa možete preko specijalnih kontrola podesiti temperaturu boje koja Vama odgovara..

Što se tiče boja led sijalica možemo da ih delimo na 3 grupe:

- Topla bela ili toplo bela
Više žućkasto osvetljenje daje što se i najčešće koristi kući u dnevnom boravku
Temperatura boje: 2600-3000 kelvina (K) , oznake 827 i 830
- Daylight, Natural bela ili Pure bela. Boja prirodne svetlosti.
Odgovara za kućno osvetljenje, za dnevni boravak, kuhinja, kupatilo, kancelarije…
Temperatura boje: 3200-4000 kelvina, oznaka 840
- Cool bela ili hladno belo
Daje najjače svetlo. Idealna za osvetljenje radne površine, izloga…
Temperatura boje: 4500-6500 kelvina, oznake 860 i 865.


LED rasveta izuzetno dobro podnosi varijacije u naponu a takođe i nema ograničen broj paljenja i gašenja kao što ga imaju štedljive sijalice. Sve veći i brži napredak LED rasvete rezultuje i sve dužim vekom trajanja rasvetnog tela koje sada iznosi oko 25.000 radnih sati..
LED rasvetom se kao što smo već napomenuli postiže izuzetna ušteda u potrošnji električne energije, a samim tim i ušteda u novcu. Evo kako to izgleda pomoću tabelarnog prikaza.

ENERGETSKA EFIKASNOST I CENA
(poređenje se vrši na osnovu sijalice od 60W)
LED sijalica Štedljiva sijalica Obična sijalica
Prosečan radni vek sijalice 25.000 sati 8.000 sati 1.500 sati
Trajanje (za prosečno radno vreme od 6 sati na dan) oko 14 godina 4,38 godina 0,82 godine
Potrošnja električne energije za jednu sijalicu 7 W 18 W 60 W
Potrošnja električne energije u kilovatima za godinu dana
(mereno za 10 sijalica koje rade 5h/dan)
127,75 kWh 328,5 kWh 1.095 kWh
Godišnji račun za struju. Računato po ceni struje od 5,412 dinara, što je cena više tarife u zelenoj zoni. 692 dinara 1.778 dinara 5.927 dinara

Smatra se da, kada LED rasveta sija sa 70% jačine, ona više nije ispravna. LED rasveta zbog svog dizajna polako gubi na intenzitetu a predviđeno je da se do ove vrednosti dođe upravo posle deklarisanog radnog veka rasvete koji je oko 25.000 radnih sati.

LED rasveta ima višestruke kvalitete što se tiče zdravlja i zaštite okoline, jer se LED rasveta izađuje po RoHS (Restriction of Hazardous Substance Directive) sistemu. LED rasveta u sebi ne sadrži olovo, živu,kadmijum, šestovalentni hrom, polibromirani bifrmil koji su štetni po naše zdravlje a takođe i po okolinu.ZAPOSLENJE, ZAPOSLENJE!!


Potrebne kvalitetne trgovkinje za rad u uspešnom prodajnom timu i to za sledece gradove: Beograd, Novi Sad, Subotica, Sombor, Kikinda, Zrenjanin

Zaposlenje
NOVO! DOSTUPNO SAMO U NOVOM SADU!
NOVO - PVC
NOVO ! NOVO ! NOVO !
LED star Led sijalica

LED SIJALICE

Niska potrošnja, uz maksimalnu osvetljenost!
Vek trajanja do 20.000 sati!

Dostupne boje:
Topla bela (3.000 K)
Bela (6.000 K)


Drvo dezen pločice bele